Hogyan működik és miért hasznos a wifis klíma?

A háztartási gépek alapfunkciója, hogy kényelmesebbé tegyék az életünket. Elvégzik helyettünk a macerás és időigényes feladatokat (mosás, mosogatás, vízmelegítés) vagy éppen kényelmesebb otthoni környezet biztosítanak a számunkra (hűtés-fűtés). A technika fejlődésének köszönhetően ma már számos olyan lehetőség van, amellyel a gépek az alapfunkcióikon túl további kényelmi szolgáltatásokkal könnyítik meg az életünket. Az ilyen kényelmi funkciók első generációjába tartozik a többféle választható program, az időzítés vagy a személyre szabható beállítás. A kényelmi funkciók új generációját az egyre népszerűbb és elterjedtebb okoseszközök hozták el, amelyek az internetre csatlakozva távolról is vezérelhetők, tovább optimalizálva a működésüket. Ma már a klímaberendezések egy része is rendelkezik ilyen funkcióval, sőt, ez nem is kivételes: szinte mindegyik nagy gyártó kínálatában találhatunk wifis klímát is.

Miért előnyös az okosklíma? Az okosklímát az interneten keresztül távolról tudjuk irányítani. Ez azt jelenti, hogy ha van internethozzáférésünk, akkor bárhol vagyunk, ellenőrizhetjük és vezérelhetjük az otthoni klímánkat. A gyakorlatban ez azért praktikus, mert például, ha elmegyünk otthonról, nem kell azon idegeskednünk, hogy vajon kikapcsoltuk-e a klímánkat, mivel ezt egyszerűen a mobiltelefonunk segítségével ellenőrizhetjük és megtehetjük, ha nem. A leginkább használt kényelmi funkciója azonban az, hogy a hazaérkezésünkre időzítve irányíthatjuk a légkondicionálónk működését. A hazafelé úton be tudjuk állítani, hogy otthon hány fok várjon minket a lakásban. Így anélkül, hogy egész nap üzemelne és pazarló módon fogyasztana a klímánk, mégis biztosítani tudja már hazaérkezésünktől kezdve az optimális hőmérsékletet. A legtöbb klímán már van időzítő, de azt csak egy fix időpontra és fix programmal tudjuk előzetesen beállítani. Okosklímával az sem lesz gond, ha éppen a változékony időjárás miatt szeretnék melegebbet estére, mint gondoltuk, vagy ha előbb vagy később érünk haza, mivel napközben bármikor be tudjuk állítani a működését. Ezenkívül jóval több információt tud kezelni a klíma alkalmazása, mint az otthoni távirányító, például a hőmérsékletet vagy a fogyasztást nyomon tudjuk követni, és pontosabban személyre tudjuk szabni a klímánk funkcióit.

Hogyan működik a wifis klíma? A wifis klíma a beépített moduljával képes felcsatlakozni az internetre, amin keresztül távolról is el tudjuk majd érni. Ehhez kell töltenünk a mobiltelefonunkra vagy tabletünkre a gyártó applikációját. Az első használat előtt az applikációban regisztrálni kell, párosítani kell vele a klímaberendezést, valamint megadni az otthoni internetcsatlakozási adatokat. Ezt követően ezzel már nem lesz dolgunk, a technikai beállításokat tárolni fogja a készülék, nekünk pedig lehetőségünk lesz a távolból irányítani a működését az applikáción keresztül.

Mikor nem működik az okosklíma, mire kell odafigyelni? Mivel az irányítás az interneten keresztül történik, a klímaberendezésnek és az irányítónak (mobiltelefonnak/tabletnek) egyaránt online kell lennie. Ha otthon nem működik a wifi, például internetszolgáltatás-kimaradás vagy esetleg áramszünet van, akkor távolról nem fogjuk tudni elérni a berendezést (áramszünet esetén egyébként sem működne). És ugyanez igaz fordítva is, az irányító eszközünkkel az internetre (wifin vagy mobilneten) kell csatlakozni, hogy a parancsot el tudjuk küldeni. Figyelni kell arra, hogy ha nincs mobilnetünk, akkor még a hazaindulás előtt wifiről állítsuk be a klíma kívánt működését. Ha hosszabban nem vagyunk otthon, és ezért áramtalanítjuk a lakást (vagy egy részét), akkor szintén nem fogjuk tudni a hazafelé úton működésbe hozni.

Egy kérdés maradt csak: mennyire elérhetőek az okos-klímaberendezések? A kínálat szempontjából nem okozhat problémát az elérhetőség. Mivel a nagy gyártóknál megtalálhatóak az ilyen készülékek, gyakorlatilag tetszőleges márkájú wifis klímát választhatunk. Egy okosklíma ára természetesen valamivel magasabb, mint egy ugyanolyan márkájú és teljesítményű nem wifis klímaberendezés ára. A konkrét ár pedig attól függ, hogy mennyi személyre szabható lehetőséget biztosít és milyen funkciói vannak. De általánosságban elmondható, hogy egy klímaberendezés árában az okosfunkció messze nem a legnagyobb tétel. Ha valaki nem csak egy belépő kategóriájú klímaberendezést engedhet meg magának, mindenképpen gondolja át, hogy nem éri-e meg olyat választania, amely jobban szolgálja a kényelmét.