Mit érdemes tudni a napelemről működő klímáról?

Napelemet használni az áramfogyasztás fedezésére nemcsak egy modern és trendi dolog, ami a felhasználó környezettudatosságán múlik, hanem mindemellett gazdaságossági mérlegelés kérdése is. Egy házat úgy felszerelni napelemekkel, hogy azok valóban biztosítsák a szükséges energiamennyiséget, elsőre nem olcsó beruházás, hosszú távon azonban megtérül, mivel a villanyszámla nagy mértékben csökkenthető, akár lenullázható a napelemekkel megtermelt energiamennyiséggel.

Ha valaki új házat épít, mindenképpen érdemes mérlegelnie a napelemek felszerelését. Egyrészt egy újonnan építendő ház árához képest a napelemes rendszer kiépítése már nem akkora tétel, másrészt itt még bőven van lehetőség arra a tervezéskor, hogy a napelemeket a legnagyobb hatékonysággal lehessen kihasználni, illetve ne legyenek párhuzamos rendszerek. De a meglévő házak esetében is megéri egy kalkulációt készíttetni napelem-telepítésre, ha vannak ilyen tervek. Ha a ház teteje alkalmas rá és ideális tájolású, gyakorlatilag kiváltható vele a villamosenergia-fogyasztás.

A napelemes energiatermelés nem tévesztendő össze a napkollektorral. A napkollektorral szemben a napelem ténylegesen elektromos áramot állít elő, amelyet egy inverter váltóárammá alakít. Azaz nincs is különbség az elektromos hálózatból kapott áramhoz képest, és semmilyen átalakításra nincsen szükség a hálózatban. A napelem által termelt energia évszakonként és napszakonként természetesen ingadozik, és nem esik egybe a háztartás áramfogyasztásával. Ez sem probléma, hiszen a felesleges kapacitást két módon is kezelni lehet. Az előállított áramot vagy akkumulátorban lehet tárolni vagy pedig az elektromos közüzemi hálózatba vissza lehet táplálni. Ez utóbbihoz az elektromos szolgáltató engedélye és villanyóracsere szükséges, mivel a betáplált áramért a szolgáltató fizet – pontosabban éves elszámolásban levonja a fogyasztásból. Ez a leghatékonyabb és legkifizetődőbb módja a működésének.

És miért jó klímát működtetni napelemről? Gondoljunk bele, a lakás hűtésére éppen abban az időszakban van a leginkább szükség, amikor a napelemek a legnagyobb hatékonysággal tudnak működni, áramot előállítani: nyáron, jó időben, napközben. Azaz a klíma fogyasztását gyakorlatilag észre sem fogjuk venni, mivel a napelemek bőven több energiát állítanak elő abban az időszakban, és folyamatosan hűvös lehet a lakásunk. Nyilván az egésznapos működésre csak akkor van szükség, ha otthon is vagyunk, amennyiben pedig nem, időzítéssel vagy okoseszközzel beállítható, hogy délután, hazaérkezésünkre hűtse le a lakást a klíma – szintén a még nagy kapacitással működő időszak alatt.

Ha napelem mellett döntünk, akkor érdemes lehet a fűtési rendszert is elektromos eszközökkel kiváltani, vagy legalábbis ilyenekkel rásegíteni a fűtésre. Mivel bőven több áramot képesek a napelemek előállítani, mint amennyit aktuálisan a háztartás felhasznál, éves szinten a téli fűtéssel lehet egyensúlyba hozni a termelést és a fogyasztást. Ennek pedig érezhető pozitív hatása lesz az is, hogy kevesebbet kell költeni fűtésre. Mivel a mai klímaberendezések szinte mindegyike képes hűteni és fűteni is, a hagyományos fűtési rendszer mellett nincs is szükség külön eszközre, a klíma fűtőfunkciója kellőképpen biztosítani tudja a rásegítést. Ennek is érezhető hatása lesz anélkül, hogy a már meglévő fűtési rendszerünket kellene lecserélni vagy átalakítani.