Több helyiség klimatizálása - egy kültéri, több beltéri egység

Nagyobb lakásban vagy házban, irodában különösen felújítás előtt érdemes átgondolni, milyen klímarendszer kerüljön kiépítésre. Az egyenként, helyiségenként bekötött hűtő-fűtő eszközök helyett ugyanis létezik még jobb megoldás, az úgynevezett multi klíma.

Ezek közös jellemzője, hogy egy kültéri egységhez két vagy akár több beltérit is csatlakoztathatunk. A kültérit a szabadban helyezzük el, a beltérit pedig abban a helyiségben, ahol hűteni akarunk. Többféle típusú klímaberendezés közül választhatunk, de a legelterjedtebbek az úgynevezett inverteres multi split klímák.

Kezdjük a tervezéssel: mennyi helyiséget akarunk hűteni, mi lenne a legjobb elhelyezés? Ezután kérjük ki szakemberek véleményét, hogyan valósítható meg az elképzelésünk. Lehet, hogy olyan megoldásokat is javasolnak, amelyek nekünk eszünkbe sem jutottak.

Néhány lényeges dolgot érdemes tudni a multi klíma rendszerekről, ehhez nyújtunk most segítséget.

Mit tud egy multi split klíma?

A legegyszerűbb, praktikus változat kisebb méretű lakásban vagy kevés helyiségből álló irodában, kisüzemben a duál multi klíma rendszer. Ez egy kültéri és a hozzá kapcsolt két beltéri egységből áll. Árban ezek a legkedvezőbbek.

Az ideális megoldás az, ha a lakásépítésnél, felújításnál tervezzük és építtetjük be a megfelelő klímakészüléket. Irodaházakban, nagyobb üzemekben a klímatervezés szerves része az épület tervezésének, és csak multi klíma rendszerekkel képzelhető el a klimatizálás.

Vannak olyan berendezések, amelyeknél egy kültéri egységhez akár 8, különböző típusú beltéri is csatlakoztatható; például, ha álmennyezetet alakítunk ki, akkor a kazettás vagy a légcsatornás beltéri egység, más esetben vagy utólagos beszerelésnél az oldalfali split klímára eshet a választás.

A legkorszerűbb berendezések azt is lehetővé teszik, hogy helyiségenként, illetve beltéri egységenként más-más hőmérsékletet állítsunk be. Léteznek olyan speciális multi split klímák, amelyek akár arra is alkalmasak, hogy amíg egyikkel hűtünk, a másikkal fűtsünk.

Milyen előnyökkel jár a multi klíma?

Azért is praktikus, mert egy kültérivel több, akár különböző méretű helyiséget is tudunk hűteni. A beltéri egységeket egymáshoz közel, a fal egyik, illetve másik oldalán helyezzük el. Ebben az esetben a hűtés hatásfoka is kedvezőbb, mert kisebb utat kell megtenni a hűtőközegnek.

Ha kevesebb síncsatornát szeretnénk látni a lakásban, de mindenhol szeretnénk élvezni a klíma előnyeit, akkor is előnyös ez a megoldás; általában elmondhatjuk, hogy a csövezés átláthatóbb, átgondoltabb lehet.

A helykihasználás sem elhanyagolható szempont, mivel a multi klíma rendszerek kis helyigényűek, hiszen mindössze egy kültéri egységgel kell számolni, különösen, ha erkélyre kerül a kültéri egység.

A házak falán is esztétikusabb, ha csak egy készülék van elhelyezve. Ez utóbbi városképi szempontból lényeges.

A zajkibocsátás is mérlegelendő. A kültéri egység zajosabb, ebből elég egy darab.

Mivel számolhatunk, ha multi klímát választunk?

Ezek a berendezések drágábbak, mint a két egységből állók. Magasabb a beszerelési, beüzemelési költsége is, drágább az anyagszükséglet. Különösen megnövekednek a költségek, ha a kültéri egységtől és egymástól távol lévő helyiségeket kell klimatizálni.

Rendszerét tekintve vagy külön-külön működik a kettő, vagyis két ventilátor, kompresszor stb. van, vagy osztott hűtőkör esetén egy kompresszor látja el a feladatot. Bizonyos esetekben azzal kell számolni, hogy meghibásodás esetén egyik helyiségben sem lesz hűtés.

Ha hosszú távra tervezünk, magas minőségű, nagyfokú kényelmet biztosító rendszerünk lesz, amit nem kell évente bővítgetni, nem kell újabb és újabb kültéri egységnek helyet találni.