Nem hűt a klíma – javítható a készülék?

Nem hűt a klíma – javítható a készülék?

A címben feltett kérdés az, amire mindenki azonnal választ szeretne kapni, amikor bekapcsolja otthon a légkondicionálót, és néhány perc után azzal szembesül, hogy nem lett hűvösebb a lakásban. Sajnos azonban erre a kérdésre nem lehet anélkül válaszolni, hogy ismert lenne a probléma pontos oka, amit viszont csak klímaszerelő szakember tud feltárni, miután megnézte a légkondicionáló berendezést. Ebben a cikkben összegyűjtjük a leggyakoribb okait annak, hogy miért nem hűt (rendesen) a klíma, és mit lehet tenni a probléma megszüntetése érdekében.

Előfordul, hogy nagyon is banális oka van annak, hogy a klíma nem hűti le a lakást. Néha azok is figyelmetlenek, akik régóta és rendszeresen használják a légkondicionálót, és gyakran nem kellően körültekintők azok, akik számára új dolog a klíma. Ezért mielőtt az ember kétségbeesne, és klímaszerelőt hívna amiatt, hogy elromlott a légkondicionálója, érdemes körülnézni, hogy biztosan megfelelően van-e beállítva vagy nem akadályozza-e valami a működését. Ilyen lehet egy nyitva felejtett ablak (akár csak bukóállásban), a klíma nem megfelelően kiválasztott funkciója, üzemmódja (például fűtésfunkció hűtés helyett, időzített működés) vagy a rosszul beállított hőmérsékleti cél.

Ha a klíma működik (be lehet kapcsolni, elkezdi a levegőt áramoltatni), és minden megfelelően van beállítva, akkor is elfordulhat olyan állapot vagy meghibásodás, amely miatt nem kellő hatékonysággal vagy egyáltalán nem érvényesül a hűtőfunkció.

A külső hatást mindig figyelembe kell venni: minden klímaberendezés csak adott hőmérsékleti tartományon belül tud hatékonyan működni, azaz extrém forró időjárási körülmények között – főként, ha a kültéri egységet közvetlenül éri a nap – a teljesítménye nagyon lecsökkenhet, de legalábbis némileg több idő kell ahhoz, hogy a kívánt beltéri hőmérsékletet elérje a levegő. Ez nem jelenti a készülék hibáját, mindig a klíma paramétereitől függ, amely a leírásában ellenőrizhető. Javítani emiatt ezért se nem szükséges, se nem lehetséges – a szélsőséges forróság elmúltával újra a megszokott hatékonysággal fog dolgozni.

A két leggyakoribb oka a hűtési hatékonyság romlásának a szűrő és a hőcserélő felületek szennyeződése, valamint a hűtőközeg mennyiségének csökkenése. A szennyezett, eltömődött szűrő a levegő áramlásának útját akadályozza, a hűtőgáz csökkent mennyisége pedig közvetlenül a hűtőteljesítményt rontja. Szerencsére ezek könnyen megelőzhető, illetve megszüntethető állapotok. Rendszeres karbantartással a koszolódás teljesítményrontó szintje elkerülhető, és amikor a szakember kitisztítja a készüléket, akkor a készülékben lévő gáz mennyiségét is ellenőrizni szokta. Ugyanakkor, ha valaki hanyag módon nem törődik a karbantartással, akkor komolyabb károsodást is okozhatnak ezek a könnyen orvosolható dolgok. Ha huzamosabb ideig üzemel a légkondicionáló akár eltömődött szűrővel, akár a kellő mennyiségnél kevesebb gázzal, akkor tönkre mehetnek egyéb alkatrészei is, ami nagyobb javítási munkát és költséget eredményez.

A klímaberendezésnek a rendszeres tisztítástól függetlenül is lehet hibája, elromolhatnak alkatrészei, mint minden hasonló gépnek. A nem megfelelő működéstől az anyagfáradásig sok dolog előfordulhat, de szerencsére ezek a kevésbé gyakoriak. Általában a klíma alkatrészei cserélhetők, akár a kültéri, akár a beltéri egységben van a meghibásodás, ám arról, hogy érdemes-e javítani vagy alkatrészt cserélni, vagy inkább új készüléket érdemes-e venni, mindig érdemes a szakértővel konzultálni, aki látta a klímát, és meg tudja ítélni az állapotát.

Egyetlen klímaberendezés sem tart örökké, és az életkora előrehaladtával egy idő után romlani kezd a teljesítménye. Egy jól karbantartott, rendszeresen tisztított klíma élettartama eléri a 15-20 évet, és csak az utolsó éveiben érezhető, hogy zajosabb, gyengébb a teljesítménye. Viszont egy nem megfelelően karbantartott, elhanyagolt klímaberendezés alkatrészei akár nagyon rövid idő alatt (pár éven belül) tönkre mehetnek. Fontos tehát a rendszeres tisztítás és szervizelés, és bár ilyen esetekben is léphet fel működési hiba, ezek nagyobb valószínűséggel kisebb költséggel javíthatók lesznek. Mindig hiba típusától, illetve a készülék állapotától és elöregedettségétől függ, hogy ha lehet is, érdemes-e javítani, vagy hosszabb távon a készülék cseréje a megoldás. Az új készülék nagyobb egyszeri beruházást jelent, de egy új, jobb minőségű készülék üzemeltetése olcsóbb lesz, mint egy rendszeresen javítandó, régi, 18 éves berendezésé.