Mit jelent és mit nem az ingyen klímaszerelés

Az ingyenes klímaszerelés mindenki számára hívogató lehetőség, hiszen nemkívánt, akár igen borsos költséget lehet vele megtakarítani. De létezik egyáltalán ingyenes klímaszerelés? És ha igen, mikor és mire vonatkozik? Valóban lehet vele spórolni? Egyáltalán hogyan lehet spórolni? Ezekre a kérdésekre próbálunk meg válaszolni, hogy tisztábban lehessen látni a klímaszerelési akciók környékén, és mindenki tudja, mire számíthat és mire kell odafigyelnie, ha ingyenes szereléssel találkozik.

Már az elején le kell szögezni, hogy a klímaszerelő szakemberek ugyanúgy a munkájukból élnek, mint bárki más: bevételük az elvégzett munkáért kifizetett díjból származik, illetve az őket alkalmazó cégnek is ez az egyik bevételi forrása. A klímaberendezések, alkatrészek és eszközök mellett a munkának is ára van. Ahogyan senkitől, úgy a klímaszerelőktől sem várható el, hogy ingyen dolgozzanak, és a megszerzett szaktudásukért, eltöltött idejükért és elvégzett munkájukért ne kérjenek ellenszolgáltatást. Ugyanakkor bizonyos esetekben lehetnek olyan akciók vagy olyan munkák, amelyeket valamilyen okból ingyenesen végeznek el a megrendelő számára.

Klímatelepítés előtt sok klímaszerelő cég végez ingyenes felmérést és tanácsadást házban vagy lakásban, amit légkondicionálóval akarnak felszerelni. Vannak, akik megrendelés esetén jóváírják a telepítés költségéből, de olyanok is, akik teljesen ingyenesen és az ügyfél kötelezettségvállalása nélkül elvégzik a felmérést. Az ilyen lehetőséget mindenképpen érdemes kihasználni még azelőtt, hogy valaki döntene a légkondicionálás mellett. A szerelő a felmérés során meg tudja mondani, hogy az elképzelt ötlet megvalósítható-e, melyik helyiségbe milyen klímaberendezést ajánlatos elhelyezni vagy hová lehet szerelni a kültéri egységeket, és ennek megfelelő árajánlatot tud adni.

A klímatelepítés megrendelő által fizetett költsége több tételből adódik össze: a légkondicionáló berendezés árából, a felhasznált egyéb anyagok (hosszabb csövek, tartókonzol, rezgéscsillapítás) árából és a munkadíjból (a kiszállástól a tényleges szerelésen át a működés bemutatásáig). A klímaszerelés árát az adott cég vagy szerelő szabja meg, és természetesen dönthet úgy egy akció keretében, hogy elengedi a munkadíjat – például olyan feltétellel, hogy a szerelésre a klímatelepítési szezonon kívül kerül sor, vagy a saját kínálatából választ klímaberendezést az ügyfél. Ha valaki ingyenes telepítési ajánlatot lát, mindenképpen érdemes megnéznie, hogy nincsenek-e rejtett költségek: például kiszállási vagy egyéb díj, illetve a klímaberendezés magasabb árában nem jelenik-e meg a kedvezmény. Érdemes akár több helyről is ajánlatot kérni, több helyen megnézni a választott klímaberendezés árát.

Sokkal gyakoribb, hogy a klímaszerelők a tőlük vásárolt és általuk telepített klímaberendezésre és magára a telepítésre is kedvező időtartamú garanciát vállalnak. Az új berendezésre vonatkozik a gyártói garancia is, de ha valaki használtan vásárol szervízből, akkor akár kaphat egy fél éves vagy egy éves garanciát arra is. És legalább ilyen biztonságot nyújt, ha a munkára is garanciát vállal a szerelő, hiszen akkor bizonyosan alapos munkát végez vele. A garancia időtartama alatt a rendeltetésszerű használat esetén bekövetkező meghibásodást ingyenesen javítják, illetve, ha a bekötéssel nem megfelelő valami, azt is kijavítják. Mindezek feltétele szokott lenni az is, hogy a felhasználó gondoskodjon a készülék karbantartásáról, tisztításáról, amelyet évente legalább egyszer szakember könnyen el tud végezni. Ez mindenki érdeke, hosszú távon is csökkenti a felhasználó költségét, hiszen a karbantartott készülék élettartama jóval hosszabb lesz, és a garanciális időszakot követően is kisebb valószínűséggel és később fog meghibásodni.