Klíma tisztítása házilag

Minden klímatulajdonos jól tudja, hogy a berendezésének rendszeres tisztítása, karbantartása elengedhetetlen, már csak azért is, mert a garanciának általában feltétele a gyártó vagy forgalmazó által előírt rendszeres ellenőrzés. Ezeket az általában évente egyszeri alkalmakat nem érdemes elbliccelni, hiszen a szakemberek szerint a klíma szennyezettsége – elsősorban, ami a mikrobális fertőzöttséget illeti – nem függ se a használati időtől, se a lakásban jelen levő levegő minőségétől.

Bár a klímaberendezéseken bizonyos tisztítási metódusok akár házilag is elvégezhetők, az éves rendszeres karbantartást érdemes szakemberre bízni. Ennek nem csak az az oka, hogy a garancialevélben csak nekik van jogosultságuk bepecsételni az előírás betartását, hanem az is, hogy a becsületes és gondoskodó szakemberek ilyenkor nem csak a szűrőket és a kondenzátort tisztítják meg, hanem más, rejtettebb zugokat is mentesítenek a szennyeződésektől, sőt ellenőrzik az elektromos kötéseket, a kondenzvíz-elvezető rendszer csöveit, a mozgó alkatrészeket, esetleges amortizációt is.

Mikor tisztítsuk a klímát házilag?

Ha a klímaberendezés működtetésének színterén a levegő valamilyen oknál fogva különösen szennyezett (pl. lakásfelújítás, építkezés zajlik valahol a közelünkben) vagy nagyon párás, esetleg kellemetlen szagú a klímaberendezésből kifújt levegő, akkor érdemes egy-egy házilagos tisztítást is megejteni a szakember által abszolvált időpontok között. A rendkívüli porterheltség hamar elkoszolhatja a levegőszűrőket, a magas páratartalom lecsapódik a kondenzátor lamelláin és nedves közeget biztosít a baktériumoknak. A kintről érkező ételszag, olajszag vagy más kellemetlen szaghatás beivódhat a porszűrő puha szivacsanyagába és onnantól kezdve folyamatos szagszennyezést róhat a lakásunkra.

Hogyan történik a klímatisztítás házilag?

Mielőtt bárminek nekilátnánk, vegyünk a boltban vagy rendeljünk az internetről klímatisztító spray-t. Nagyon fontos, hogy kizárólag speciális terméket használjunk, mert bármilyen más vegyszer kárt tehet a berendezés belsejében levő alkatrészekben!

Ha a klímatisztító spray rendelkezésre áll, első lépésként áramtalanítsuk a készüléket, majd nézzük meg a berendezés használati utasításában, hogy hogyan lehet az általunk birtokolt típust felnyitni. Böngésszük át alaposan a dokumentumot, hogy bármilyen más előírást tartalmaz-e a berendezés tisztításával kapcsolatban (pl. hogy vízzel mosható-e a porszűrő)! Van, ahol csak fel kell hajtani az előlapot, van, ahol kallantyúval, megint máshol csavarok eltávolításával válik kinyithatóvá a fedél.

Közvetlenül a fedél alatt találhatjuk a porszűrőt, amely valamilyen műanyag keretben elhelyezett vékony, puha, szivacsra emlékeztető lap. Ez általában folyó víz alatt kimosható, ami elsősorban óvatos nyomkodást jelent és nem dörzsölést, hiszen a szűrő könnyen szakad, sérül. Ha a szűrő tartója kivehető, mossuk le azt is folyóvíz alatt. Ha a szűrő nem mosható, akkor a használati utasítás általában tartalmaz javaslatot arra vonatkozóan, hogy milyen száraz módszerrel lehet a szennyeződésektől megszabadítani.

Amíg a szűrő szárad, fújjuk be a klímaberendezés belsejét a klímatisztító spray-vel. Ez általában hab állagú anyag, amely nagy viszkozitása révén a résekbe is bejut, feloldja és eltávolítja a szennyeződéseket és kórokozókat. A hatóidő rá van írva a flakonra, annak letelte előtt ne tegyük vissza a szűrőket és ne zárjuk le a fedelet!

Ha a szűrők megszáradtak és a klímaspray is elvégezte a munkáját, helyezzük vissza a szűrőket a helyére és rögzítsük a fedelet. Van olyan klímatisztító szer, amelyet le kell mosni az alkalmazás után, ezt általában érdemes gőztisztítóval végezni, hiszen maga a forró gőz is fertőtlenít. Ilyenkor érdemes a berendezés külső borítását is nedves ronggyal áttörölni.

A split klímaberendezések központi egységének megtisztítása is hozzátartozik az akkurátus munkához. Porszívózzuk le a kondenzátor fal felőli oldalát és kész is.