Milyen időközönként tisztíttassuk a klímát?

Nem elég gondosan kiválasztani a legmegfelelőbb klímát, majd szakszerűen beépíttetni, a továbbiakban szükség van a karbantartására, a rendszeres tisztítására is.

Milyen szennyeződések kerülhetnek a klímaberendezésekbe?

A beltéri egységben a levegőben keringő porszemek, szemcsék okozhatnak gondot, amelyek megtelepednek a lamellákon, hőcserélőkön, mivel működés közben ezen halad át a levegő. A porszemek eltömítik a légszűrőt, üzemzavart okoznak, megnövelik az áramfölvételt. A kültéri hőcserélőn pedig a pollenek, általában az utcai szennyeződés, a növények termései szennyezik a berendezést.

Hűtés közben folyamatos páralecsapódás történik a beltéri egységben, ezért a készülék nedves. Ahol pedig folyamatos a nedvesség, ott penészgombák, gombaspórák, baktériumok, vírusok is jelen vannak. Nem csak kellemetlen szagokat érzünk ilyenkor a lakásban: ezek a megtelepedett kórokozók komoly betegségeket is okozhatnak. Elsősorban allergiás reakció alakulhat ki, például szemviszketés, nátha, köhögés, de akár asztmás roham is. A legsúlyosabb a legionella pneumophilia nevű baktérium okozta tüdőgyulladás. A kórokozó belégzéssel kerül a tüdőbe, más úton nem lehet megfertőződni. Ha időnként fűtési üzemmódban használjuk a készüléket, akkor ezek a baktériumok elpusztulnak, de a szennyeződés a klímában megmarad, tehát nem pótolja a tisztítást és a fertőtlenítést.

Egyes gyártók ezüstbevonattal próbálják kivédeni a gombák, baktériumok, letelepedését a légszűrőkön, hőcserélőkön, de ez nem pótolja a rendszeres karbantartást.

Tisztítás: szakemberrel vagy házilagosan?

Évente kétszer, tavasszal és ősszel szakemberrel érdemes a klímatisztítást elvégeztetni. Az év többi időszakában, különösen, ha folyamatosan használjuk hol hűtésre, hol fűtésre, magunk is ellenőrizhetjük a szűrő állapotát.

Ez a házilagos tisztítás is megakadályozhatja, hogy a közbeeső időben megtelepedjenek a porszemcsék. A szűrők, légterelő lapátok lemosásával, speciális tisztító spray befújásával sokat segíthetünk. Ne felejtsük el a művelet előtt áramtalanítani a készüléket!

A szakemberek által végzett karbantartás ennél sokkal komolyabb. Fertőtlenítő folyadékkal szabadítják meg kórokozóktól a lamellákat, a kondenztálcát és a szűrőt. Ez a karbantartás véd meg bennünket többek között a legionella fertőzéstől.

Mivel a hűtés beindításával a fertőtlenítő szer átfolyik a rendszeren, a tisztíttatás, fertőtlenítés időpontját az időjárástól tegyük függővé. Olyankor célszerű elvégeztetni, amikor huzamosabb ideig, órákig nyitva lehetnek az ablakok, amíg a folyadék kiszellőzik.

A fertőtlenítés mellett tisztítást is végez a szakember, szükség szerint szereli szét a berendezést, hogy eltávolítsa a szennyeződéseket.

A beltéri és kültéri egységet egyszerre kell tisztítani. A ventilátor tisztítása is fontos, mert a szabadban rátapadt por, szöszök meghibásodáshoz vezethetnek. Ennek a tisztítása nagynyomású levegővel történik, ami mintegy kifújja a megtelepedett port és szemetet.

A klímaszerelő az éves karbantartásnál nem csak a tisztítást végzi el, hanem műszeres vizsgálatot is végez. Új beépítés után célszerű azzal a céggel végeztetni a karbantartást, akik a beszerelést végezték. Így nem vész el a garancia, és a karbantartási naplóban nyomon lehet követni, mikor milyen munkát végeztek a berendezésen.

A karbantartás megrendelésére ne várjuk meg, amíg 30 C° fölé megy a kinti hőmérséklet, hanem a tavaszi, illetve a kora őszi időpontban végeztessük el, amikor még és már könnyebb szakembert találni.

Ne feledkezzünk meg arról sem, hogy a szoba levegőjének tisztán tartásával kevésbé szennyeződik a légkondicionáló készülék is. Szellőztessünk gyakran, főleg, ha a készülékünk nem cseréli a levegőt, takarítsunk sűrűn, hogy kevesebb legyen a szálló por, és fertőtlenítsük a benti levegőt illóolajokkal.