Szabaduljunk meg a klímaberendezésekben élő kórokozóktól

Egyre többet hallhatunk arról, hogy a klímaberendezések belsejében felszaporodó kórokozók milyen veszélyeket rejtegetnek azokra nézve, akik a koszos berendezés által kezelt levegőt beszívják. Az utóbbi években számos kutatás irányult arra, hogy milyen tünetek vezethetők vissza a klímaberendezések elszennyeződésére, sőt már önálló elnevezés is született a leggyakrabban előforduló fertőzésekre: klímabetegség. Napjainkban már többféle megbetegedést is a klímabetegségek körébe sorolnak, ezek mind a légkondik nem megfelelő használatára vezethetők vissza.

Milyen kórokozóktól és megbetegedésektől kell tartanunk a légkonditól?

A klímabetegség nevet elsőként a Legionella baktériumcsalád által okozott, különféle felső légúti és influenzához hasonló tüneteket kiváltó legionellózis elnevezésű megbetegedés kapta meg. A Legionella baktériumok általában vízzel fedett tárgyak ún. biofilmjében élnek és szaporodnak, így kiváló helyet találnak a légkondi belsejében, ahol a kondenzvíz lecsapódása állandóan nedves felületeket képez.

A két napos lappangási idő után nem csak náthára, arcüreggyulladásra, torokgyulladásra vagy tüdőgyulladásra utaló tünetek jelentkezhetnek, hanem izomfájdalom és magas láz is.  Súlyos esetben az egész testben komoly gyulladás-gócok alakulhatnak ki, és ez az állapot kezelés nélkül akár halálhoz is vezethet.

A légkondik belsejében nem csak baktériumok, de a különféle gombák is jól érzik magukat. A nedves közeg az, ami számukra is kedvezővé teszi a berendezés belsejét. A leggyakoribb gomba okozta fertőzést (aspergillosis) a magyarul kannapenésznek nevezett Aspergillus gombafaj okozza. Az első tünete a torokfájdalom, majd a beteg fokozatosan gyengülni kezd. Szélsőséges esetben a fertőzés halálos is lehet, bár idejében felismerve – a baktérium okozta fertőzésekhez hasonlóan – gyógyszerezéssel hatékonyan gyógyítható.

A gombák megtelepedése a légkondiban allergiás tüneteket is kiválthat, ezt elsősorban a gombákból a levegőbe kerülő spórák okozzák.

Hogyan lehet a klímákat fertőtleníteni?

A rendszeres klímakarbantartás fontosságáról nagyon sokat olvashatunk. A szakemberek által elvégzett éves ellenőrzésnek fontos része a tisztítás mellett a fertőtlenítés is, így, ha tartjuk magunkat az előírt rendszerességhez, nem kell aggódnunk. Ha azonban többet használjuk a légkondit, bőségesebb a kondenzvíz lecsapódása (pl. mert túl nagy különbséget idézünk elő a kinti és a benti hőmérséklet között) vagy éppen a családtagjaink, munkatársaink gyanúra okot adó tünetekkel küszködnek, bátran megpróbálkozhatunk mi is a légkondink fertőtlenítésével.

Ennek egyik legegyszerűbb módja a házi légkonditisztító spray vagy hab alkalmazása. Ügyeljünk rá, hogy olyan terméket válasszunk, amely erős fertőtlenítő hatással bír.

További lehetőség a gőztisztító alkalmazása a légkondicionáló belső tisztítására. Ez azért jó módszer, mert a befújt gőz jó eséllyel a legkisebb résbe is bejut, magas hőmérsékletével minden kórokozót elpusztít, ugyanakkor nem terheli a környezetünket különféle kemikáliákkal. A gőztisztító használata előtt mindig alaposan nézzük meg a berendezés használati utasítását, hogy nem tiltja-e az ilyen jellegű beavatkozást!

Ha valamiért nem lehetséges a magas hőfokú gőz alkalmazása, jó választás lehet az ózon alkalmazása a légkondicionáló belsejének fertőtlenítésére. Az ózont a készülék a levegő oxigénjéből állítja elő, majd ez a fertőtlenítő hatású, mérgező gáz, miután elvégezte munkáját, visszaalakul oxigénné. Az ózongenerátort a légkondi közelében kell elhelyezni, a keletkezett gázt alaposan átkeringetni a rendszeren, majd kiszellőztetni a szobát. Az ózon előnye, hogy egyáltalán nem szennyezi a környezetet, nem mérgező, ugyanakkor hatékony penész, gombák és baktériumok esetében is, sőt a készülék belsejében vagy szűrőiben megtelepedett szagokat is nyom nélkül eltávolítja.

Ne feledkezzünk meg a légkondi szűrőinek fertőtlenítéséről sem! Ha a szűrők nedves tisztítása engedélyezett, használjunk textilfertőtlenítőt az átmosásukhoz. Ha a szűrők csak szárazon tisztíthatók, szintén az ózon jelenthet megoldást.